100. obljetnica pisanog spomena Crkve sv. Križa na otoku Žutu

Ruj 12 2014

- Kupoprodajnim ugovorom iz 1885. godine Murterini su otkupili Žut od dviju zadarskih obitelji Civalelli i Califi, a početkom 20. stoljeća počinju graditi crkvu na Grbi. Dozvola se 1914. morala tražiti od biskupijskog ordinarijata u Zadru – prepričava povijest i Žuta i gradnje crkvice Petar Mudronja, predsjednik Udruge otok Žut koja je, kaže, osnovana radi kanaliziranja želja i mogućnosti Žutara i prijatelja Žuta.

 

Crkva je dovršena 2011. godine, posvećena je uzvišenju svetog Križa od šibenskog biskupa Ante Ivasa, a oltarni mozaik radio je priznati akademski slikat Mile Skračić.

- 'Spiritus movens' čitavog projekta je  Nedjeljko Mudronja, čovjek koji je u ovome projektu ponekad išao 'glavom kroz zid' – hvali Mudronja Mudronju.

Naravno, i da nije bilo potpore vlasti, čitav projekt ne bi uspio.

- Mnogi su na Murteru u začetku osudili projekt, nazivali ga utopijskim. No, uspjeli smo. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, Šibensko-kninske županije i župe Murter uspjeli smo dobiti 200 tisuća kuna za obnovu crkve. I mogu slobodno kazati kako mi je ovo najdraži projekt kojeg je poduprla Općina – istaknuo je Ivan Božikov, načelnik Općine Murter Kornati.

Fešta kojom Žutari slave 100. obljetnicu pisanog spomena crkve na otoku Žutu je u nedjelju, 14. rujna. Brod za Žut, iz marine Hramina kreće u 8, a u 11 sati je sveta misa na Grbi u crkvi svetog Križa.

Kao posebni gosti dolaze i Faroski kantaduri iz Strog Grada na otoku Hvaru koji će zasigurno uveličati ovu feštu. Nakon zajedničkog ručka, u 16 sati brod se vraća za Murter.

Ova fešta samo je dio onoga što Udruga otok Žut ima u planu, a sve radi revitalizacije tog otočića. U dogledno vrijeme, uz pomoć raznih potpora, kažu,  krenulo bi se u projekt navodnjavanja Žutskog polja, stavio bi se naglasak na maslinarstvo i poljoprivredu općenito, izradio bi se aromatarijum – katalog ljekovitog i mirisnog bilja. Okrenulo bi se, ističu, još više turizmu jer Žut može i zaslužuje. 

  • grba g 1
  • grba g 2
  • grba g 3
  • grba g 4
  • grba g 5
  • grba g 6
  • grba g x