100. obljetnica pisanog spomena Crkve sv. Križa na otoku Žutu

Ruj 12 2014

- Kupoprodajnim ugovorom iz 1885. godine Murterini su otkupili Žut od dviju zadarskih obitelji Civalelli i Califi, a početkom 20. stoljeća počinju graditi crkvu na Grbi. Dozvola se 1914. morala tražiti od biskupijskog ordinarijata u Zadru – prepričava povijest i Žuta i gradnje crkvice Petar Mudronja, predsjednik Udruge otok Žut koja je, kaže, osnovana radi kanaliziranja želja i mogućnosti Žutara i prijatelja Žuta.

 

Crkva je dovršena 2011. godine, posvećena je uzvišenju svetog Križa od šibenskog biskupa Ante Ivasa, a oltarni mozaik radio je priznati akademski slikat Mile Skračić.

- 'Spiritus movens' čitavog projekta je  Nedjeljko Mudronja, čovjek koji je u ovome projektu ponekad išao 'glavom kroz zid' – hvali Mudronja Mudronju.

Naravno, i da nije bilo potpore vlasti, čitav projekt ne bi uspio.

- Mnogi su na Murteru u začetku osudili projekt, nazivali ga utopijskim. No, uspjeli smo. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, Šibensko-kninske županije i župe Murter uspjeli smo dobiti 200 tisuća kuna za obnovu crkve. I mogu slobodno kazati kako mi je ovo najdraži projekt kojeg je poduprla Općina – istaknuo je Ivan Božikov, načelnik Općine Murter Kornati.

Fešta kojom Žutari slave 100. obljetnicu pisanog spomena crkve na otoku Žutu je u nedjelju, 14. rujna. Brod za Žut, iz marine Hramina kreće u 8, a u 11 sati je sveta misa na Grbi u crkvi svetog Križa.

Kao posebni gosti dolaze i Faroski kantaduri iz Strog Grada na otoku Hvaru koji će zasigurno uveličati ovu feštu. Nakon zajedničkog ručka, u 16 sati brod se vraća za Murter.

Ova fešta samo je dio onoga što Udruga otok Žut ima u planu, a sve radi revitalizacije tog otočića. U dogledno vrijeme, uz pomoć raznih potpora, kažu,  krenulo bi se u projekt navodnjavanja Žutskog polja, stavio bi se naglasak na maslinarstvo i poljoprivredu općenito, izradio bi se aromatarijum – katalog ljekovitog i mirisnog bilja. Okrenulo bi se, ističu, još više turizmu jer Žut može i zaslužuje. 

  • grba g 1
  • grba g 2
  • grba g 3
  • grba g 4
  • grba g 5
  • grba g 6
  • grba g x

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.