Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa izvedeni u Splitu

Ožu 26 2015

U sklopu 11. dana kršćanske kulture u utorak 24. ožujka u crkvi Sv. Dominika u Splitu održan je koncert pučkog crkvenog pjevanja. Na koncertu "Hosana Davidovu sinu - murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa" nastupili su pučki pivači župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila iz Murtera.

 

Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog i sličnih koncerata je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstaviti javnosti i sačuvati ga od zaborava. To osobito jer se naše crkveno-pučko pjevanje, kao i gregorijanski koral, sve manje čuje u našim crkvama, ali je zato sve više traženo na koncertnim podijima.
Nakon što je uime nakladne kuće Verbum, organizatora jedanaestih Dana kršćanke kulture, izvršni direktor Ivan Vuletić pozdravio nazočne u crkvi, umjetnički voditelje pučkih pivača Vedranko Šikić-Balare predstavio je murtersko pučko pjevanje. Nakon tih uvodnih govora, izvođači su u živopisnim narodnim nošnjama i pokajničkom pjesmom za uvod u program "Prosti, moj Bože..." ušli u crkvu.
Koncert je započeo procesijom na Cvitnicu i napjevima "Hosana Davidovu sinu" i "Slava, čast i hvala Ti", da bi završio "Kad je ono Gospodin" i "Smiluj mi se Bože.". Slijedilo je Sveto trodnevlje. U dijelu koncerta posvećenom Velikom četvrtku posebno se istaknuo "Gospin plač". Veliki petak obilježila je "Muka" po Ivanu, poklon križu, a posebno dojmljiva bila je procesija s različitim napjevima. Velika subota protekla je u uskrsnom bdjenju. Uslijedio je dio posvećen Uskrsu u kojem je otpjevana pjesma "Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar".
Na kraju koncerta pučki pivači pozdravljeni su dugotrajnim srdačnim pljeskom te bili "prinuđeni" tri puta se vraćati i otpjevati nekoliko korizmenih napjeva.

 Izvor: Katolička Dalmacija

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.