Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa izvedeni u Splitu

Ožu 26 2015

U sklopu 11. dana kršćanske kulture u utorak 24. ožujka u crkvi Sv. Dominika u Splitu održan je koncert pučkog crkvenog pjevanja. Na koncertu "Hosana Davidovu sinu - murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa" nastupili su pučki pivači župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila iz Murtera.

 

Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog i sličnih koncerata je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstaviti javnosti i sačuvati ga od zaborava. To osobito jer se naše crkveno-pučko pjevanje, kao i gregorijanski koral, sve manje čuje u našim crkvama, ali je zato sve više traženo na koncertnim podijima.
Nakon što je uime nakladne kuće Verbum, organizatora jedanaestih Dana kršćanke kulture, izvršni direktor Ivan Vuletić pozdravio nazočne u crkvi, umjetnički voditelje pučkih pivača Vedranko Šikić-Balare predstavio je murtersko pučko pjevanje. Nakon tih uvodnih govora, izvođači su u živopisnim narodnim nošnjama i pokajničkom pjesmom za uvod u program "Prosti, moj Bože..." ušli u crkvu.
Koncert je započeo procesijom na Cvitnicu i napjevima "Hosana Davidovu sinu" i "Slava, čast i hvala Ti", da bi završio "Kad je ono Gospodin" i "Smiluj mi se Bože.". Slijedilo je Sveto trodnevlje. U dijelu koncerta posvećenom Velikom četvrtku posebno se istaknuo "Gospin plač". Veliki petak obilježila je "Muka" po Ivanu, poklon križu, a posebno dojmljiva bila je procesija s različitim napjevima. Velika subota protekla je u uskrsnom bdjenju. Uslijedio je dio posvećen Uskrsu u kojem je otpjevana pjesma "Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar".
Na kraju koncerta pučki pivači pozdravljeni su dugotrajnim srdačnim pljeskom te bili "prinuđeni" tri puta se vraćati i otpjevati nekoliko korizmenih napjeva.

 Izvor: Katolička Dalmacija