Bajkovita Provansa inspirirala otočane

Ožu 31 2015

Dvadeset predstavnika lokalnih nevladinih udruga i članova lokalne zajednice murterskog kraja te predstavnici udruga 4 grada Dragodid, Parka prirode Vransko jezero i Nacionalnog Parka Kornati prepuni dojmova i novih ideja vratili se u Hrvatsku nakon studijskog putovanja u Francuskoj.
Tijekom putovanja koje je trajalo od 22. do 27. ožujka 2015. posjetili su brojne muzeje, ustanove i udruge unutar Regionalnih Parkova prirode Monts d'Ardèche, Camargue i Luberon te područja Isle sur la Sorgue u Provansi na jugu Francuske.

 

Cilj studijskog putovanja jest bio istražiti praksu participativne politike upravljanja zaštićenim područjima u Francuskoj po modelu ekomuzeja kroz razvijanje inicijative za formiranje modela participativnog upravljanja za konsolidaciju mjera zaštite prirode i borbe protiv potencijalnih praksi koji nisu u skladu s trenutnom zaštitom prirode te politikama očuvanja prostora te izgradnju platforme ekomuzeja kao sredstva za očuvanje tradicionalnog ekološkog znanja i prakse za održivi razvoj prostora.
Teme studijskog putovanja su bile: razumijevanje procesa stvaranja lokalnog muzeja iz primjera u regionalnim parkovima prirode Camargue i Mont d'Ardeche i Luberon, razmjena iskustava i predstavljanje tekućih projekata i inicijativa, sastanci umrežavanja sa udrugom APARE kao članicom Rempart mreže za očuvanje baštine te partnerom Regionalnog parka prirode Luberon i njegovih zajednica.
Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2011 „Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000". Koordinator projekta jest udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Izjave nekih od sudionika
Mene se najviše dojmila socijalna briga Parkova o zajednici na primjeru vrtića kojeg je Park Monts d'Ardèche izgradio u jednom mjestu koje se nalazi unutar granica parka s ciljem da zadrži ljude u tom kraju. Sviđa mi se to da zajednica može odlučiti da li će ostati u sustavu Parka ili iz njega izaći ukoliko iz nekog razloga to želi.
Lovro Skračić, obrt Salvia d.o.o
Mene se dojmila povezanost Parkova s ljudima i posebno s umjetnicima. Vidim potencijal da se lokalna proizvodnja podupre kroz klaster Hrvatskog otočnog proizvoda.
Sanja Mihić, djelatnica udruge Argonauta
Dojmila me se učinkovita suradnja dionika čitavog sistema, od države pa do lokalne zajednice.
Šime Ježina, TZO Murter-Kornati
Oduševljen sam primjenom arhitektonskim smjernica gradnje objekata na prostoru Parkova. To nikad nisam vidio u Murteru i na Kornatima. Izuzetno je važno da inventarizirano ono što imamo, a ljudima damo smjernice o gradnji.
Željko Jerat, predsjednik udruge Latinsko idro
Moja impresija jest da trebamo biti sretni sa onim što mi imamo doma. Stekli smo vrijedno znanje te sakupili mnoge ideje ali ono što mi doma imamo jest također izuzetno vrijedno. Šetali smo po njihovoj šumi kao što šetamo po našim Modravama. Razlika je u tom što smo u rukama imali turističke karte te su staze bile obilježene info-edu tablama. Oni su turistički valorizirali sve što imaju i jako dobro znaju ispričati svoje priče.
Damir Kapov, ribar i ugostitelj iz Betine
Po meni je najvažnija stvar znanje i otvaranje ljudima iz lokalne zajednice. Kada dođemo doma ne možemo kopirati stvari nego principe. Primjerice mi kao Parkovi se puno više trebamo otvoriti prema ljudima.
Norma Fressel, djelatnica PP Vransko jezero i koorinatorica Projekta
Važno je da određene detalje koje smo na ovom putovanju imali priliku vidjeti i naučiti primijenimo doma te nadogradimo ono što mi već imamo. Primjerice bitno jest da educiramo naše goste o našoj baštini te im ispričamo naše priče. Na žalost različiti zakonski okviri na razini države često nas ograničavaju u proviđenju naših ideja koje se čine logičnim i jednostavnim.
Ivan Božikov, načelnik općine Murter-Kornati

  • provansa galerija 1
  • provansa galerija 2
  • provansa galerija