Bratimljenje Općine Murter-Kornati i Općine Herøy iz Norveške

Velj 24 2014

Načelnik općine Kornati-Murter Ivan Božiko 18. listopada 2013. potpisao je ugovor o bratimljenju i suradnji s norveškom općinom Herøy.
Gosti iz Norveške stigli su u Murter, u nedjelju 13. listopada. Program je započeo u ponedjeljak predavanjem prof.dr. Irene Ateljević u Marini Hramini nakon čega je za murterske goste organizirano jedrenje murterskim arhipelagom. Nakon ručka u marini Hramina naši gosti posjetili su stari vojni kompleks na brdu Raduč iznad Murtera.

Drugi dan posjetili su NP Krku te obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Duvančić u Oklaju.

U srijedu Hrvoje Uroda prezentirao je inovativan spoj kajakarenja i ribolova, a naši goste gospodin Željko Jerat je provozao u tradicionalnoj gajeti s latinskim idrom murterskom lukom. Također naši gosti posjetili su murtersku uljaru te brodogradilište drvenih brodova u marini Vinici. Donačelnica Elbjørg Larsen posjetila je OŠ Murterski Škoji i dječji vrtić "Pčelica".

U četvrtak posjetili su Nacionalni park Kornati. U petak su posjetili grad Zadar gdje ih je u maloj gradskoj vječnici dočekao zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić te čuveni arhitekt Nikola Bašić.

Nakon Zadrana posjetili su župana Gorana Pauka, Muzej grada Šibenika te pomorski inovacijski centar iNavis u Šibeniku. U petak navečer upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o bratimljenju. U petak se se uputili natrag u Norvešku.

Galeriju fotografija pogledajte na facebook stranicama Murter-Kornati.