Murter - poželjno mjesto za nova ulaganja

Velj 24 2014

Birači su vam na proljetnim izborima ukazali povjerenje za još jedan mandat načelnika. Jedan od najvažnijih projekata koji se počeo realizirati otkad ste načelnik općine jest sustav odvodnje Murter–Betina. U kojoj je fazi realizacija projekta?

– Završena je prva i najzahtjevnija faza izgradnje sustava. Sad smo pred drugom fazom i na redu su radovi u četiri ulice: Put Gradine, Ulica Butina, Kornatska i Murterskih brašćin, te izgradnja dviju crpnih stanica. Natječaj je proveden proljetos, izvođač radova je tvrtka "Cetina" d.o.o. iz Sinja. Za realizaciju ovog projekta uspješno smo pristupili otkupu zemljišta na kojem će biti izgrađen pročišćivač otpadnih voda, a gotova je i sva potrebna dokumentacija. Nadalje, u pripremi je raspisivanje natječaja za gradnju podmorskog ispusta.

 

Dozvole su ishođene i očekujem raspisivanje natječaja u listopadu. Važno je napomenuti da kroz ovaj projekt rješavamo i problem salonitnih cijevi te podzemnog kardiranja električnih i telekomunikacijskih mreža. Naš projekt je spreman za apliciranje na sredstva EU fondova u vrijednosti oko 100 milijuna kuna. Investitor je naše Komunalno poduzeće "Murtela", a na novac EU fondova aplicira Općina preko Hrvatskih voda. Kad sredstva budu otvorena, praktički će cijeli Murter biti gradilište.

Jedan od važnih projekata je i izgradnja komunalnog privezišta i iskrcajnog mjesta za ribarske brodove na predjelu Butina. Što to znači za otok?

– Projekt je u cijelosti završen i uskoro će biti službeno otvaranje. Riječ je o jedinstvenoj morskoj građevini duljine 80 i širine osam metara, te obalnog zida duljine 250 metara. Važno je napomenuti da je riječ o najkvalitetnijoj mogućoj komunalnoj infrastrukturi te jednom od tri iskrcajna mjesta ribe. Ovo je vrlo važan projekt kako za domicilno stanovništvo, tako i za one Murterine koji svoj kruh nalaze u ribolovu. Naime, stupanjem na snagu europskih regulativa vezanih uz ribarstvo i promet ribom, iskrcaj ribe moći će se obavljati jedino na mjestima predviđenim za tu radnju.

Time smo uvelike uštedjeli našim ribarima troškove poslovanja. Jer, zamislite da naš ribar nakon teškog posla ribolova, umjesto u svoju matičnu luku, mora ploviti do Biograda ili Tribunja pa tek onda u matičnu luku. Ukupna investicija je oko 3,2 milijuna kuna, a investitor je Županijska lučka uprava. Novac je osiguran iz više izvora, no najvećim dijelom iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, te Ministarstva poljoprivrede. Navest ću da smo pristupili i sanaciji tradicijskih mula na predjelu Luka.

Taj dio je zaštićen i u kategoriji je povijesne jezgre na inzistiranje svih uvaženih murterskih arhitekata. Uoči sezone uredili smo pet mula te izvršili odmuljivanje dna u lučicama. Ovoj investiciji smo morali pristupiti hitno jer svjedoci smo da su te rive zbog utjecaja plime i udara valova ovu zimu pretrpjele znatna oštećenja. U tu svrhu raspisan je i novi natječaj s istekom početkom listopada, koji će obuhvatiti daljnju sanaciju do Mušulove rive, uključujući i nju.

Većina načelnika općina tuži se na slabo punjenje proračuna. Kakva je situacija u vašoj općinskoj blagajni?

– Proračun za ovu godinu planiran je u iznosu nešto većem od deset milijuna kuna. Možemo se pohvaliti da je u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od 43 posto, a s obzirom na to da glavni dio priljeva sredstava u proračun stiže tijekom i nakon glavne turističke sezone, smatram da nećemo imati problema s daljnjim punjenjem gradske blagajne. Zahvaljujući tomu uspjeli smo smanjiti proračunski minus prenesen iz prošle godine s 450.000 na 70.000 kuna u ovom trenutku. Na kraju godine stoga očekujemo pozitivno poslovanje. To je vrlo važno jer smo imali izbornu godinu i sve svoje račune smo podmirili.

Koliko prostora u proračunu ima za javne potrebe, socijalnu politiku te komunalne investicije?

– Općina Murter-Kornati poznata je po svojoj raznolikosti i brojnim udrugama, kojih je više od trideset. Zbog toga je za njihov rad, kao i za ustanove koje se financiraju iz proračuna, nužno izdvajati dosta novca. Primjerice, samo za dječji vrtić izdvajamo godišnje 475.000, za javne potrebe u školstvu 28.000, za zdravstvo, odnosno turističku ambulantu, 100.000, za socijalni program 135.000, za potrebe u kulturi, u čemu najviše za našu knjižnicu, 568.000, za sportske klubove i udruge 270.000 kuna. Da ne navodim dalje, naš proračun je planiran realno, na temelju prihoda koje doista možemo ubrati, pa ga realno i raspoređujemo. Bilo bi idealno kad bismo mogli i više.

Općina je dosta aktivna i na zaštiti kulturno-povijesnih lokaliteta, posebno na projektu valovizacije i revitalizacije arheološkog nalazišta Colentum. Koji je krajnji cilj?

– Na tom projektu tijesno surađujemo s udrugom Argonauta i Muzejom grada Šibenika. Svrha projekta je poboljšanje znanja i podizanja svijesti o vrijednosti kulturne i arheološke baštine, kao uzajamne europske vrijednosti i njegova potencijala u pogledu održivog razvoja, te razvoj kulturnog turizma. Tako je u razdoblju od 15. veljače do 14. svibnja na Murteru boravilo petero mladih volontera iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke i Bugarske radi promoviranja arheološkog nalazišta Colentum kao vrijednog europskog kulturnog naslijeđa.

Projekt se financira iz europskih fondova, a naše arheološko nalazište je bilo domaćinom i međunarodne epigrafske škole. Ovog ljeta smo pristupili uređenju obrambenog liburnskog bedema u dužini od 1200 metara. Naime, riječ je o zidinama koje se vode kao čestica puta na kojem nam je želja napraviti sportsku, edukativnu i kulturnu stazu. S obzirom na to da je projekt financijski zahtjevan, kandidirat ćemo ga za fondove EU-a.

Arheološko nalazište Colentum uključili smo i u program Matice iseljenika Hrvatske pod nazivom "Eco Heritage Task Force", u kojem mladi potomci hrvatskih iseljenika volontiraju na projektima od društvenog značenja. Tako je ove godine u Murteru na ovom projektu 15 dana radilo 35 mladih studenata iz cijeloga svijeta, koji su uz to napravili i kulturnu priredbu, te album fotografija našeg kraja koji će prezentirati na svojim strancima, Facebook profilima i portalima, što svakako daje i promidžbenu dimenziju ovog projekta.

Koji su vam planovi i prioriteti u ovome mandatu u daljnjem razvoju općine? Imate li još programa koje ćete prijaviti za fondove EU-a?

– Planova je puno, ali smo realni i ići ćemo korak po korak. Svakako, prioritet je nastaviti i, ako ikako bude bilo moguće, završiti radove na kanalizacijskom sustavu. Vrlo važan projekt na kojem radimo jest izgradnja dječjeg vrtića, s kojim ćemo se kandidirati za fondove EU-a. Već smo kod HBOR-a deponirali oko 400.000 kuna vlastitih sredstva koje je potrebno osigurati da bismo konkurirali na natječaj. Imamo i projekt formiranja Muzeja brodogradnje, Stalni postav zavičajne zbirke, Stalni postav umjetnina našega akademskog slikara Mile Skračića, te eksponata s nalazišta Colentum.

U tijeku su dogovori s obiteljima koje čuvaju vrijedne zbirke. Sve bi se to trebalo dogoditi u prostorijama skladišta pod Butinom, za što očekujemo i skoru suglasnost Šibensko-kninske županije. Projekti koji su u pripremi ili su gotovi, a s njima idemo prema EU fondovima su: iz oblasti gospodarstva i infrastrukture – ribarska luka, dogradnja i rekonstrukcija postojeće "velike rive", drugi je uređenje, rekonstrukcija i izgradnja nerazvrstanih cesta i javnih površina, i treći, projekt izgradnje nogometnog igrališta.

Projekti u okviru nove strategije održivog razvoja su projekt Phoenix Arbor – edukacijski centar za ljudski razvoj i inovativne akcije, projekt revitalizacije stare jezgre; dislocirani hotel i projekt "Trudni dan". Iz oblasti kulture to su Zavičajna zbirka, otkup, rekonstrukcija i uređenje stare murterske kuće, projekt Colentum, Multikulturni centar, Galerija "Miha", "Tragom baštine" i muzej drvene brodogradnje. Od socijalnih programa to su projekt izgradnje doma za stare i nemoćne, i već spomenuti projekt izgradnje dječjeg vrtića.

Što biste, u povodu Dana općine, poručili svojim vijećnicima i svim sugrađanima?

– Biračima hvala na povjerenju i ovom prigodom još jednom obećavam da ću pošteno i s vidljivim rezultatima odraditi i ovaj mandat. Hvala na suradnji i vijećnicima i vjerujem da ćemo, neovisno o političkoj i stranačkoj pripadnosti, zajedno raditi na programima koji će donijeti boljitak našoj općini. To nam je, vjerujem, svima temeljni motiv i cilj zbog kojeg smo se uključili u politički život općine.

Izvor: Slobodna Dalmacija

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.