19. "Latinsko idro" - Regata leuta, gajeta i kaića

Ruj 23 2016

U nedjelju se u Murteru održava19. Regata „Latinsko idro“.

Latinsko idro, koje je murterskom kraju koristilo stoljećima , Murteranima je još i danas zaštitni znak. Zahvalni svome idru, Murterani tako uoči  dana sv.Mihovila , zaštitnika murterske župe i Dana Općine Murter- Kornati, organiziraju regatu tradicijskih brodova leuta , gajeta  i kaića.

Sastanak kormilara je u 14.00 sati. Start regate je u 15.00 sati. U 19.00 sati je večera za sudionike regate uz prigodni zabavni program te dodjela nagrada.


Ova regata za lokalno je stanovništvo emocionalni odmak od svega na što danas podsjećaju  moderna i sofisticirana jedra u murterskoj uvali, iskreni odmak prema baštini i prema svemu što su bili, i u duši nikad nisu prestali biti.
Latinsko idro, dakle, nije ni brod, ni idro, ni regata ni turistička fešta…Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i zanata, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se splelo na ovom čudesnom akvatoriju.
Manifestacija Latinsko idro uvijek sadrži bogat kulturno-zabavno-edukativni program. Upriličuju se razne radionice za mlade gdje se demonstriraju pomorske vještine, zatim prigodna predavanja, izložbe, večeri zavičajne riječi u autentičnom ambijentu kornatske kuće, tradicionalna marenda od pečenih srdela na Staroj rivi... Završnica tjedna sama je regata, koja se redovito i isključivo idri težačkim rutama starih Murterina.