Općina Murter-Kornati konačno ima službeni Grb i Zastavu!

Ožu 31 2017

Odlukom Općinskog vijeća o upotrebi Grba i Zastave, Općina Murter-Kornati konačno dobila službeni Grb i zastavu!

Podsjećamo da je Ministarstvo uprave Republike Hrvatske 15. veljače 2017. godine izdalo službeno Riješenje (KLASA: UP/I-017-02/16-01/5, URBROJ: 515-02-02-01/1-17-4) u kojem se Općini Murter-Kornati odobrava Grb i Zastava.

Općinsko vijeće Općine Murter-Kornati na temelju tog Rješenja na jučerašnjoj sjednici 30. ožujka 2017. usvojilo je odluku o korištenju Grba i Zastave Općine Murter-Kornati. Time su Grb i Zastava postali službenim.

U narednim mjesecima slijedi implementacija Grba i Zastave. Već su naručene table dobrodošlice. Općinska zastava tako će uz zastavu Republike Hrvatske i Europske unije krasiti novouređeni trg Rudinu te općinsku vijećnicu. Grb će biti i sastavni element vizualnoga identiteta Općine te interijera općinskih prostorija. Biti će zamijenjene i općinske oglasne ploče te razni drugi detalji povezani uz našu otočnu Općinu.

Grb i Zastavu Općine Murter-Kornati izradilo je ovlašteno poduzeće Heraldic Art iz Rijeke. Centralni motiv Grba jest stilizirano latinsko idro kao simbol važnosti martimne baštine i nautike u Općini.

Deset plavih trokutova simboliziraju brojne otoke općine Murter-Kornati, naj-otočnije općine na Mediteranu. U grbu otoci okrunjuju centralni simbol jedra. Bijela (srebrna-argent) boja u heraldici označava mir i čestitost. Plava boja (Azure) u heraldici označava odanost i istinu. Naravno, plava boja je i dominantna boja krajobraza murterskoga kraja. Službena Zastava sastoji se od Grba na bijeloj pozadini. Odabrana je bijela pozadina kako bi kontrirala dominantnoj plavoj boji mora i neba.

Službeni Grb možete preuzeti na slijedećem linku: Grb i Zastava Općine Murter-Kornati