Zbirka Marka Mudronje Repca seli u Sokolanu

Velj 15 2017

Etnološka zbirka pokojnog Marka Mudronje Repca seli u staru zgradu Sokole u Selu.

U utorak 14. veljače 2017. održan je sastanak predstavnika općine Murter-Kornati s timom stručnjaka predvođenim ravnateljem muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem povodom selidbe etnološke zbirke pokojnog Marka Mudronje Repca u prostor stare zgrade Sokolane u Selu.

Dogovoreno je da se prizemlju zgrade do ljeta uredi izložba slika i fotografija, a na katu depo za ostale, uglavnom uporabne predmete iz bogate Markove zbirke koja broji 20 tisuća eksponata. Nadalje dogovoreno je da se obavi temeljna sanacija zgrade i uredi vrt ispred nje te da se ponovno pokrene manifestacija Vedri murterski ponedijak koja bi osigurala velik broj posjetitelja starog Sela a time i same zbirke.

Rekonstrukcija čitave zgrade morat će pričekati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se zadovoljili uvjeti za prijavu na EU fondove. Ona će biti dio projekta revitalizacije Sela koji u punom obuhvatu uključuje kompletnu rekonstrukciju ulice Get, Srimačke ulice, ulice Vikinice i ulice Južni kraj, rekonstrukciju zgrade Sokolane s uređenjem kompletne etnološke zbirke, sanaciju i uređenje trga Pijaca Društva seoske izobraženosti, poticanje obnove starih kuća, uklanjanje neuglednih vanjskih instalacija, zamjenu postojeće rasvjete ambijentalnom, razvoj kulturno-ekonomskog scenarija razvoja Sela, uređenje križnog puta i dr.

Revitalizacija Sela sagledava se u kontekstu sveobuhvatnog projekta nazvanog Kornati na dlanu – Valorizacija 7 murterskih brežuljaka. Svaki od njih prezentirati će dio bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine općine Murter-Kornati. Brežuljak Vršina, koji se diči crkvicom sv. Roka, ispod kojeg se i smjestilo staro Selo, bi prezentirao etnologiju i povijesnu jezgru, Gradina arheologiju, Raduč bi bio polazišni i središnji posjetiteljski centar, a Veliki i Mali Vršak, Veli Vrh i Crnikovac interpretirali bi prirodnu i poljoprivrednu baštinu. Svi će se ti brežuljci, a uglavnom već i jesu, povezati stazama koje će imati trostruku funkciju: pristup poljoprivrednim zemljištima, protupožarna zaštita te edukativno-rekreacijska (poučne pješačko-biciklističke staze).

Preseljenju etnološke zbirke u Sokolanu prethodile su zahtjevne pripremne radnje. Bilo je potrebno preseleti udrugu Argonauta iz prizemlja te obitelj koja je živjela na katu zgrade. Udruga Argonauta tako seli u prostorije unutar zgrade općine Murter-Kornati koje se upravo preuređuju. Obitelj s kata seli u stan iznad ambulante koji je uređen krajem 2016. godine.

Time će biti ispunjeno obećanje načelnika Turčinova pokojnom Marku Mudronji da ćemu se osigurati prikladan prostor za njegovu vrijednu zbirku. 

  • 2
  • IMG_0035m_0
  • arebacsokolana
  • dogovor
  • staro_misto
  • ulica get