Predstavljamo projekt "CiklOtok"

Sij 16 2017

Slijedećih nekoliko mjeseci biti će prijelomni za razvoj cikloturizma u našoj Općini.

Posljednjih nekoliko mjeseci stazom je spojena obala Murtera i Betine, podno brda Gradine, te je uređen kružni put koji se poklapa sa liburnskim fortifikacijskim bedemima, a okružuje brdo Gradina. To znači da sada samo na brdu Gradina postoji oko 4 i pol kilometra pješačko-biciklističkih staza.  A brdo Gradina nam je svojevrsni prototip odnosno pilot projekt jer nam je cilj stazama okružiti i povezati svih 7 brežuljaka koji okružuju Murter. Biciklističkim i pješačkim stazama želimo povezati čitavu obalu otoka Murtera te urediti putove koji okružuju brežuljke. Kada putovi u podnožju brda budu uređeni, naši posjetitelji će postojećim kozjim  putovima lako moći doći do vrhova brežuljaka s kojih se pruža pogled na naš predivan otočni arhipelag.

Tako smo zadnjih nekoliko mjeseci okružili i brdo Vršina na način da je uređen stari poljski put koji spaja puteljak za crkvu Sv. Roka sa Kulušićevom ulicom. Okružili smo i brdo Veli Vrh tako što smo sanirali stazu koja spaja Jersane i uvalu Vršak gdje do ljeta planiramo urediti plažu za kućne ljubimce. Do ljeta 2017. planiramo sanirati staze koji okružuju brda Mali i Veliki Vršak te stazu koja spaja predio Glavičine sa jednom od najljepših uvala našeg otoka, uvalom Kosirina. U tijeku je izrada idejnog rješenja za obalnu stazu koja povezuje Jersane i plažu Podvrške. A uz pomoć lovačkog kluba „Kamenjarka“ iz Tisnog planiramo nastavak uređenja obalne staze koja spaja uvalu Čigrađa sa uvalom Mali doci. Podupirati ćemo i uređenje staza na području Nacionalnog parka Kornati. Naravno naše staze biti će usklađene sa stazama susjednih općina Tisno i Pirovac te stazama Županije.

Sve u svemu slijedećih nekoliko mjeseci biti će prijelomni za razvoj cikloturizma u našoj općini jer uz uređenje staza, među prvima u Županiji u suradnji sa našom i županijskom turističkom zajednicom krećemo sa instalacijom biciklističke signalizacije te izradom digitalnih biciklističkih karti. Staze će biti podijeljene u dvije kategorije: makadem i single track. Uz pomoć avanturista i zaljubljenika u murterski kraj, Kristijana Valentaka i njegovog murterskog kolege Mihovila Jerata izraditi ćemo i promotivni video. Simboličnom biciklističkom utrkom u proljeće otvoriti ćemo i predstaviti staze javnosti.

Navedene aktivnosti dio su projekta "CiklOtok - Razvoj cikloturizma na prostoru općine Murter-Kornati".

  • 20161203_110222
  • 20161221_122759
  • 20161221_123354
  • 20161221_125419
  • Clipboard01