Potpisan Sporazum o suradnji na Projektu razvoja širokopojasne infrastrukture

Pro 13 2017

Općina Murter-Kornati potpisala je 27.12.2017. s Županijom šibensko-kninskoj Sporazum o suradnji na Projektu razvoja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj od 13. srpnja 2016. godine, usvojena je Odluka o donošenju okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje.

- Širokopojasni Internet je zajednički naziv za povezivanje na internet koje omogućava velike brzine prijenosa, a to podrazumijeva od 30 do 100 ili više MB/s. Takvom infrastrukturom je u Republici Hrvatskoj trenutno pokriveno tek 15 posto stanovništva i to uglavnom u četiri najveća grada.

O važnosti digitalnog gospodarstva najbolje govori činjenica da digitalno gospodarstvo raste čak sedam puta brže od ostalog gospodarstva, a digitalno gospodarstvo Europe raste za 12 posto svake godine. Procjenjuje se da ukupno polovina rasta produktivnosti dolazi od ulaganja u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju. - U Šibensko-kninskoj županiji nešto malo manje od 52 posto kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži, međutim, polovina tih kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži brzine do 30 MB/s, a svega 9,3 posto kućanstava ima pristup internetu veće brzine, što je manje od prosjeka Republike Hrvatske koji se kreće oko 10,4 posto.

To su razlozi ulaska u ovaj projekt čije su društvene koristi velike; povećava se pokrivenost suvremenom komunikacijskom infrastrukturom, očekuje se i povećanje zaposlenosti, pozitivan utjecaj na BDP, na kompetitivnost tržišta elektroničkih komunikacija i općenito ovakva jedna infrastruktura otvara čitav niz novih poslovnih mogućnosti.

U studenom su predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture predstavnicima jedinica lokalne samouprave prezentirali projekt širokopojasnog interneta, a ovim potpisanim Sporazumom o suradnji su definirana prava i obveze nositelja projekta i jedinica lokalne samouprave.