Zavičajna Zbirka Marka Mudronje Repca uskoro zaštićeno kulturno dobro RH

Srp 25 2018

Otkako je krajem lipnja prošle godine otvorena Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca, u suradnji Općine Murter-Kornati, udruge Argonauta, Muzeja grada Šibenika i TZO-a Murter-Kornati počelo se intenzivno raditi na njezinoj interepretaciji i prezentaciji.

U tu je svrhu u udruzi Argonauata zaposlena mlada povjesničarka umjetnosti Dina Missoni čiji bi rad do kraja ove godine trebao rezultirati registracijom predmeta iz Zbirke kao kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH. Naime, u travnju ove godine započeto je sustavno popisivanje izloženih i pohranjenih predmeta koje je Općini Murter-Kornati darovao kolekcionar Marko Mudronja Rebac. 

Dokumentacija i registracija Zbirke kao zaštićeno kulturno dobro RH

Svaki je predmet dokumentiran na način da je fotografiran i opisan unutar excel tablice (inventarni broj, naziv, lokalni naziv, materijal, mjere, datacija, donator). Nakon što je predmetu dodijeljen inventarni broj te je detaljno opisan, smanjuje se mogućnost gubitka predmeta, a ujedno njihovo lakše pretraživanje, budući da Zbirka posjeduje preko 600 predmeta. Također, Zbirka je podijeljena u dvije skupine - primarnu i sekundarnu dokumentaciju. Primarnoj pripadaju svi izloženi predmeti povijesnog i kultrnog karaktera, dok su u sekundarnu smješteni svi popratni elementi, odnosno registri, bilježnice i mape koje je kolekcionar sustavno prikupljao i obrađivo te selektirao. Sada već pri kraju toga popisa, može se slobodno reći kako je napravljen veliki posao koji će biti skončan kroz koji tjedan i poslan Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagreb. 

Prijenos vlasništva zgrade Sokolane

Paralelno sa registracijom predmeta zbirke, Općina Murter-Kornati je pokrenula proces prijenosa vlasništva zgrade Sokolane u kojoj je Zbirka smještena, a koja je trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske. Očekujemo da će općina Murter-Kornati upisati vlasništvo do kraja ove godine. Registracijom predmeta iz Zbirke kao kulturnog dobra moći ćemo realizirati puno više aktivnosti i programa, s obzirom da će ona postati relevantna građa s kojom ćemo moći aplicirati na tuzemne i inozemne natječaje iz kulture. Sredstva bi svakako namijenili za restauraciju predmeta, sanaciju vlage u zgradi Sokolane, vizaualnu i zvučnu kvalitetu te bi ustrajali da Zbirka pogoduje svim stručnim i tehničkim standardima iz Zakona o muzejima. Budući da će popis predmeta biti poslan Muzejskom dokumentacisjkom centru kroz koji tjedan, njihovu registraciju očekujemo do kraja ove godine. Prijenos vlasništva zgrade s druge strane omogućiti će potpunu rekonstrukciju zgrade Sokolane i Pijace Društva seoske izobraženosti. U tom kontekstu Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca je preteća zavičajnog muzeja te od zaista velikog značaja za zaštitu i promociju kulturne baštine murterskoga kraja.

Popularizacija & novi vizualni identitet Zbirke

Dokumentaciji predmeta zbirke prethodilo je upoznavanje s građom i tematikom, a kako bi ona dobila novi značaj pristupilo se interpretaciji na način da je tematski podijeljena Zbirka tekstualiziana. Napisani su dakle tekstovi koji izložene predmete podižu na jedan viši nivo. Sada je posjetitelju puno lakše pratiti samu koncepciju, a lakšem snalaženju doprinose i tekstovi na engleskom jeziku. Također, upravo se radi i na prevođenju na talijanski jezik. Sve navedeno u svrhu je boljeg razumijevanja jedne specifične i autohtone kulture koja kroz napisanu priču dobiva na stvarnosti i značaju.

Uz spomenute aktivnosti, prisupilo se izradi i implementaciji vizualnog identiteta Zbirke kojeg je osmislio šibenski 2FGStudio. Zbirka je tako dobila svoj logotip, pročelni baner koji najavljuje što čuva zgrada Sokolane, te orjentacijsku cestovnu tablu i letke koji upućuje posjetitelja gdje krenuti i kako doći do Zbirke. Sve su to male stvari velikog značaja ne samo za Zbirku, već i sam Murter.

Općina Murter-Kornati je za ove aktivnosti iz svog proračuna izdvojila približno 30 000 kuna (sufinanciranje plaće stručne osobe, prijevod i lektoriranje tekstova legendi, izrada i implementacija vizualnog identiteta Zbirke). Muzej grada Šibenika na čelu za ravnateljem Željkom Krnčevićem nadzirao je i usmjeravao cijeli proces. Velika hvala udruzi Argonuata i njezinom mladom timu koji je zaslužan za operativni dio. Ovom prilikom želimo se posebno zahvaliti Dini Missoni što je prepoznala važnost ove zbirke te čitavom projektu pristupila izuzetno entuzijastično i profesionalno! Još jednom hvala i Vedranku Šikiću Balari koji je inicijalno uredio postav Zbirke. Hvala obitelji pokojnog Marka Mudronje Repca na potpori! Hvala i našem TZO-u koji je omogućio rad svojih djelatnica kako bi Zbirka bila otvorena za javnost.

Kulturni ljetni program i dječje radionice

Već sada, dio navedenog prostora okupirala su i djeca koja su polaznici radionica od kraja ožujka ove godine. Radionice smo intenzivirali tijekom ljeta te se od ponedjeljka do srijede održava Argonautin dječji program kojeg vode zaposlenice i volonterke Udruge Argonauta. Upravo se provodi ljetni program za djecu za koju su svaki tjedan pripremljene nove radionice koje se odvijaju od 20-21h.

Zbirka je otvorena za posjete od ponedjeljka do subote od 9h do 12h te od 18h do 21h kada uz pomoć voditeljice zbirke na hrvatskom i engleskom jeziku možete lakše savladati tematiku i upoznati se s kulturom i tradicijom mjesta Murter. Ulaz je besplatan!

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.