U 60. godini preminuo Ante Markov

Kol 23 2018

U srijedu 22. kolovoza 2018. navečer u bolnici u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti u 60. godini života preminuo je naš sumještanin Ante Markov, istaknuti član HSS-a od 1990. godine, saborski zastupnik HSS-a u petom sazivu Hrvatskog sabora, te nekadašnji generalni direktor ACI-a i direktor JANAF-a.

Ante Markov rođen je 22. travnja 1959. godine u Šibeniku, završio je Fakultet hotelijerstva u Opatija. Radio je kao diplomirani ekonomist turizma u u Murteru, a dolaskom demokratskih promjena i uvođenjem višestranačja u Hrvatskoj 1990. godine, postaje član HSS-a u kojemu je obnašao visoke stranačke dužnosti.

Bio je saborski zastupnik HSS-a u mandatu od 2000. do 2003. godine, u vrijeme kada je ta stranka bila dio vladajuće koalicije. U Saboru je bio i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te član Odbora za turizam.  Bio je i prvi predsjednik Općinskog vijeća Općine Tisno, od 1993. godine do 1997. godine. Sukladno utjecajnom političkom angažmanu, velike su njegove zasluge u realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata na čitavom otoku Murteru.

Dok je obnašao dužnost direktora JANAF-a, Ruska federacija dodijelila mu je visoko državno odlikovanje 'Družba'. Nakon odlaska s čelnog funkcije JANAF-a ostao je poslovno povezan s ruskom naftnom kompanijom 'Zarubežnjef'. Prije nekoliko godina potpunuo se povukao se iz politike i HSS-a.

Posljednji ispraćaj će biti se sutra, petak 24. kolovoza u 16 sati na mjesnom groblju Gospe od Gradine u Murteru. 

Povodom smrti gospodina Markova, općina Murter-Kornati  organizirati će komemoraciju u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter u ponedjeljak 27. kolovoza 2018. 18:30 sati.

Iskrena sućut obitelji!