Postignut dogovor o upravljanju murterskom lukom

Pro 03 2018

U četvrtak 29. studenog 2018. u Murteru održan sastanak koji bi trebao biti prekretnica u upravljanju murterskom lukom.

Načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov sudjelovao je na radnom sastanku s pročelnicom Odjela za pomorstvo Šibensko-kninske županije, gospođom Jadrankom Fržop, ravnateljem Lučke uprave Šibensko-kninske županije, gospodinom Željkom Dulibićem, projektantima iz poduzeća Pomorski projekti d.o.o. na čelu s arhitektom Ivicom Gallasom te direktorom komunalnog poduzeća Murtela, Petrom Ježinom.

Sudeći prema dobroj volji i dogovoru prisutnih, ovaj sastanak bi trebao biti prekretnica u upravljanju murterskom lukom!

Dogovoreno je uvođenje reda i reguliranje vezova na području od benzinske crpke INA do stare rive te projektiranje, uređenje/rekonstrukcija "Velike rive".

"Velika riva" urediti će se tako na potezu od Trga Rudina, a dogovoreno je i produljenje novih 100 metara Velike rive, izgradnja ribarnice te djelomično uređenje Šikine rive.

Idejni projekt bi trebao biti gotov za 3 mjeseca dok će se radovi odvijati u fazama, narednih nekoliko godina, ovisno o financijskim mogućnostima Lučke uprave.

Načelnik je prisutnim stručnjacima izložio planove povezivanja Trga Rudina i Šikine rive odnosno uređenje "šetnice Latinskog idra". Prisutni su raspravili sve četiri, do sada u narodu diskutirane mogućnosti (nepomični ili pomični most, nasipanje, pasarela) te zaključili da je pasarela optimalno rješenje. Nadalje, dogovoreno je postupno širenje lučkog područja, zapošljavanje lučkog radnika te osnivanje Ispostave kad se to pokaže potrebno.