Održana prezentacija idejnog rješenja uređenja plaže Slanica

Pro 11 2018

Arhitekt Damir Lasinović, zajedno s načelnikom općine Murter-Kornati, 11. prosinca 2018. prezentirao je idejno rješenje uređenja plaže Slanica u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter.

Prezentaciju je dostupna na uvid na slijedećem linku: Idejno rješenje uređenja plaže Slanica

Prezentirano idejno rješenje odnosi se na uređenja pomorskog dobra te čestica u vlansništvu općine Murter-Kornati. 

Idejno rješenje predviđa 4 zone:

1. Šetnica od Turističke ulice preko plaže do kampa Slanica

Prema idejnom rješenju šetnica bi trebala biti trebala imati podlogu od bijelog štokiranog betona. Šetnica odvaja štekate ugostiteljskih objekata od pješčanog dijela plaže. Idejno rješenje uz šetnicu predviđa, rasvjetu, ogradu za pješake, prilaze u more, te pomične suncobrane. Šetnica će povezivati sadržaje plaže te osigurati fluidnost arhitektonskog zahvata.

2. Zona s javnim plažnim sadržajima

Radi se o općinskoj parceli na kojoj idejno rješenje predviđa izgradnju sanitarnih čvorova za muške i ženske te osobe s invaliditetom, presvlačilišta za odrasle i bebe, spremnike za reciklažu, dva parkirana mjesta za osobe s invaliditetom, moguće i novi ugostiteljski objekt ili neke druge sadržaje za servisiranje plaže.

3. Lounge zona

Izvedena od bijelog štokiranog betona isprekidanog s podlogom od bijelih oblutaka. Smisao ove zone jest ukloniti ležajke i suncobrane s pijeska te na taj način pridonijeti redu na plaži.

4. Zona pješčanog dijela plaže

Idejno rješenje predviđa proširenje pješčanog dijela plaže dohranjivanjem plaže prirodnim morskim pijeskom te dvije pozicije za tuševe.

Nakon prezentacije otvorena je javna rasprava koja će trajati do 20. prosinca 2018. Do tada će mještani moći dostaviti svoje primjedbe i prijedloge bilo osobno u prostorima općine bilo na emal adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prikupljeni komentari i prijedlozi će se analizirati nakon čega će se izraditi idejni projekt te ishodovati lokacijska dozvola. Nakon toga pristupiti će se glavnog projekta te ishodovati građevinska dozvola što je realno očekivati do ljeta 2019. godine. Nakon toga mogu krenuti radovi koji će biti izvedeni u fazama. Prva i prioritetna faza jest uređenje šetnice do kampa (radi sigurnosti pješaka) i dohranjivanje plaže pijeskom. Nakon toga uslijediti će uređenje zone s javnim sadržajima za plažu, a na osljetku i uređenje lounge zone.

Okvirna procjena ukupnih troškova jest između 3 i 4 milijuna kuna. Sama šetnica koštati će približno milijun i pol kuna, a planira se realizirati do ljeta 2020. godine. U konačnici, vrijeme realizacije čitavog projekta će ovisiti o dinamici provedbe priroritetnih projekata općine poput vrtića i jaslica, staračkog doma i kanalizacije. Također, ovisiti će i dostupnosti sredstava iz EU i tuzemnih fondova odnosno raspisivanju odgovarajućih natječaja te o suradnji s vlanicima privatnih parcela.