Svečano otvaranje plaže Luke i spomenika Lostura

Srp 14 2020

U srijedu 15. srpnja 2020. od 20:15h održano je svečano otvaranje i predstavljanje novouređene plaže Luke te spomenika Lostura. Predstavljanju je nazočio i veleposlanik Norveške, Haakon Blankenborg. 

Prema projektu arhitekta Gorana Potušeka uređenje plaže Luke je započelo 2017. godine. Plaža je uređivana u 3. faze ukupne vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna, o čega je Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinanciralo 671 000 kuna.

To je obiteljska plaža koja je trenutno najsadržajnija i najopremljenija murterska plaža. U potpunosti je prilagođena osoba sa smanjenom pokretljivosti te sadrži rampu za ulaz u more i WC za invalide. Plaža je opremljena novouređenim sanitarnim čvorom s previjalištem za bebe, tornjem za spasilačku službu, dječjim igralištem te spravama za vježbanje.

U posljednjoj fazi instaliran je i spomenik prijateljstva s norveškom općinom Herøy, a u sklopu projekta WiFi4EU omogućen i besplatan bežični internet.

Hardware komponenta spomenika „Lostura“ ima oblik stilizirane školjke periske/losture. Spomenik je visok 4 metra i izrađen od COR-TEN čelika. Unutarnja nosiva konstrukcija izrađena je o vruće pocinčanih, čeličnih profila, dok su vanjske plohe izrađene od limova COR-TEN čelika debljine 5mm. COR-TEN plohe će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama. COR-TEN je uz estetske osobine, odabran i zato što je vrlo zahvalan za održavanje osobito na lokaciji uz more, izloženoj velikim udarima bure. U stijenke spomenika ugrađeno je oko 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira.

Software komponenta Smartphone aplikacija se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti. Aplikacija će omogućiti da korisnik prolaskom kroz virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela ugleda norveški krajolik. Ako se okrene natrag na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter. Proteklih dana postavljalo se postolje, dovršena je smartphone aplikacija proširene stvarnosti. Uz spomenik je instalirana info tabla s uputama kako koristiti aplikaciju te s pričom o periskama i o prijateljstvu među Općinama.

Gelerije fotografija sa svečanog otvaranja:

Svečano otvaranje plaže Luke, Fabio Šimićev

Svečano otvaranje plaže Luke, MurterNews

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.