Općina Murter – Kornati
Početna  /  Projekti  /  Arheološki park Colentum – projekt HISTORIC

Arheološki park Colentum – projekt HISTORIC

Arheološki park Colentum – projekt HISTORIC
  Vrijednost projekta: 3.000.000 HRK

Projekt HISTORIC ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna proveden je unutar programa Interreg Hrvatska-Italija. Nositelj projekta jest poduzeće Infrastrutture Venete S.r.l. dok su partneri Sveučilište Padova, općina Rovigo, Regionalna agencija za prava na učenje iz Venecije, općina Medulin te općina Murter-Kornati. Iz ovog projekta Općina Murter-Kornati je za uređenje Arheološkog parka Colentum dobila 3 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti arheološkog nalazišta Colentum

Među prvim aktivnostima projekta, još 2019. godine provedeni su najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti arheološkog nalazišta Colentum vrijedni približno milijun kuna. Pri tome je istražena površina od približno 1000m2 na kojoj su otkrivena ukupno 22 antička zida te konzervirano ukupno 210 metara novootkrivenih antičkih zidova.

Prema projektu arhitekta Vinka Peračića i studija ARP d.o.o. uslijedilo je uređenje atraktivne kopneno-podmorske šetnice kao okosnice prve hrvatske arheološke plaže odnosno Arheološkog-parka Colentum.

Na obali je instalirano 11 informativno-edukativnih panela, stilizirani rimski stup kao prepoznatljivi simbola nalazišta.

Pazilo se i na slijepe na način da je na info panelima primijenjeno Brailleovo pismo te reljefni prikazi lokaliteta.

Na obali su također instalirani i tuševi, klupe, koševi za smeće te stalci za bicikle.

Ispred novoistraženih i konzervirani antičkih zidova postavljeno je 12 kamenih oznaka s ugraviranim rimskim brojevima.

Obalna staza osvjetljena je i akcentnom rasvjetom.

Inače staza je omeđena morem s jedne strane a s druge strane dugačkim suhozidom u kojem su izvedene suhozidne klupe, razni prolazi i detalji.

Podmorski kavezi s amforama

 

Pod morem ispred plaže postavljena su dva velika kaveza sa 80 replika amfora različitih veličina. Kavezi dugački 8 metara, a široki 4 metra biti će osobita poslastica za sve ljubitelje ronjenja s disalicom.

Kupači će pozicije kaveza te drugih istaknutih podmorskih artefakata poput divovskih nakupina balastnog kamenja moći lako pronaći uz pomoć velikih plutača.

Multimedijalni vodič

Kroz projekt izrađen je i vizualni identitet Colentuma koji je primijenjen na info panelima, multimedijalnom vodiču, turističkoj karti te promotivnim materijalima. U sklopu projekta izrađen je, dakle i multimedijalni vodič koji se sastoji od tableta s multimedijalnom, interaktivnom aplikacijom sa mnoštvom popularno-edukativnih sadržaja. Dvadeset tema multimedijalnog vodiča povezane su sa info panelima te kamenim oznakama s rimskim brojevima na arheološkoj plaži. Sedam od dvadeset tema interpretirano je tehnologijom proširene stvarnosti: vila na obali, vlasnik vile na obali i lučkog skladišta, Kvint, lučki radnici, vlasnik skladišta, Kvint i Lucije Klaudije, Kapetan. Osobito je atraktivan virtualni obilazak rimske vile kroz koji korisnici pomicanjem tableta mogu pomno promatrati detalje vile; od poda i freski na zidovima pa do svoda i eksterijera. Vodič sadrži i pregršt atraktivnih video uradaka te vizualizacija liburnskog i rimskog Colentuma. Multimedijalni vodič izvrstan je edukativni alat koji je namijenjen svima uzrastima lokalnog stanovništva ali i gostiju. Dvojezični multimedijalni vodiči biti će uz prethodnu najavu dostupni u uredu turističke zajednice Općine Murter-Kornati.

Studijski posjet u Istru

U sklopu projekta HISTORIC tijekom listopada organiziran je studijski posjet u Istru u kojem Murterini imali prilike proučiti primjere dobre prakse turističkog vrednovanja kulturne i arheološke baštine Istre.

Suradnička mreža MOZAIK COLENTUMA

Unutar projekta održane su i različite edukativne radionice s djecom i drugim korisnicima unutar Općine. Osnovana je suradnička mreža pod nazivom MOZAIK COLENTUMA koja je okupila različite subjekte iz javnog, privatnog i civilnog sektora s ciljem unaprjeđenja daljnje suradnje oko korištenja i turističko-edukacijskog vrednovanja arheološkog nalazišta Colentum.

Od samog početka projekta pa i u samoj provedbi, značajnu ulogu ima Muzej grada Šibenika s kojim Općina Murter-Kornati usko surađuje po pitanju svih aktivnosti na arheološkom nalazištu Colentum. Uspješnoj realizaciji projekta pridonijela je suradnja s udrugom Argonauta, Poljoprivrednom zadrugom Kornati, Razvojnom agencijom Županije šibensko-kninske, Sveučilištem u Zadru, Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, komunalnim poduzeće Murtela, arheološka zadruga ARHEO KO-OP, poduzeća Novena d.o.o., Eurokamen d.o.o., Minigradnja d.o.o., 2FG Studio i drugima.

Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana