Općina Murter – Kornati
Početna  /  Projekti  /  Projekt modernizacije javne rasvjete u Murteru

Projekt modernizacije javne rasvjete u Murteru

Projekt modernizacije javne rasvjete u Murteru
  Vrijednost projekta: 1.500.000,00 HRK

Projektom “JAVNA RASVJETA U OPĆINI MURTER-KORNATI”, koji je za Općinu Murter Kornati izradila tvrtka MAGNETRON d.o.o. iz Splita, a postavljanje vrši Elektro Lukin, obuhvaćena je zamjena svjetiljki, kako bi osigurale značajne uštede i umanjila štetnost svjetlosnog zagađenja.

Poznato je da je javna rasvjeta najčešće u vlasništvu lokalnih jedinica te se njeno održavanje i unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna. Konkretno, radi se o zamjeni oko 500 rasvjetnih tijela, od kojih je do sada izmijenjeno preko 200 komada, a ostatak će biti izmijenjen u narednih mjesec dana. Lokacije obuhvaćene projektom su: Staro selo, Put škole, Lokvice, Put Slanice.

Postojeća rasvjeta, tj visokotlačne natrijeve sijalice, čije je uklanjanje predviđeno je Uredbom EC 245/2009., zamjenjuju se energetski učinkovitim LED svjetiljkama.
LED svjetiljke ne zahtijevaju dodatne troškove za zbrinjavanje opasnog otpada, sukladne su sa zakonima i zahtjevima za sprječavanje svjetlosnog onečišćenja, kompatibilne su s Direktivom EU-Eco Design i ostvaruju maksimalnu energetsku učinkovitost te smanjuju potrošnju energije i troškova, stakleničkih plinova i do 90% smanjenja troškova održavanja.

Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije, u odnosu na postojeće stanje s uključenim troškovima održavanja iznosi 210.431,76 kuna. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije jest 282.598,56 kn, a period povrata u odnosu na postojeće stanje JPP (god) jest 7 godina. Odnos ukupne investicije i očekivanoga godišnjeg smanjenja emisije CO2 u odnosu na postojeće stanje (kn/tCO2) jest 53.848,49.

Nova ekološka rasvjeta zadovoljavat će sve potrebne uvjete, od energetske učinkovitosti, ciljanog postavljanja. Zasjenjena je i usmjerena, odgovarajuće “boje” svjetlosti te umjerenog intenziteta, čime će područje ove općine ispuniti svoj dati svoj veliki doprinos u očuvanju prirode, energije, ali i zdravlja ljudi.

Ovaj projekt ukupne vrijednosti 1.500.000,00 kuna financiran je putem HBOR-ovog kredita kroz ESIF instrument koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana