Općina Murter – Kornati
Početna  /  Projekti  /  INSULARIUM – Jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja

INSULARIUM – Jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja

INSULARIUM – Jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja
  Vrijednost projekta: 15.000.000,00€

Izvanredan položaj stare vojarne izgrađene davne 1932. godine, na brdu Raduč iznad starog sela Murtera, s vidikovcem s kojeg se pruža pogled na Murter, Murtersko more, Kornatski arhipelag ali i atraktivno kopno, Ravne kotare, Vransko jezero i Velebit, nudi mogućnost za stvaranje jedinstvenog, globalno atraktivnog sadržaja koji će kvalitetom zemljopisnog položaja i svojih prirodnih i krajobraznih vrijednosti, te programa i sadržaja predstavljati traženu destinaciju za druženja i posjećivanja za sve ljubitelje otoka, obale, mora i podmorja.

Projekt InsulARij na brdu Raduč zamišljen je kao atraktivna svjetska razvojna, prezentacijska, informativno-edukacijska i tehnološka platforma namijenjena povezivanju, prezentaciji i razvoju otoka.  Cilj projekta je poticanje regenerativnog razvoja i valorizacije otoka, otočnih vrijednosti, ljudskog potencijala i života na otoku.

Brojni sadržaji

InsulARijem koji je izgledom umjetnička kreacija 22. stoljeća, dominirat će dva sferična ostakljena objekta. Veća kupola ‘InsulARij’ se odnosi na otočni planetarij, a manja ‘Bioscena’ na pomoćnu transparentnu kupola koja će se koristi kao mala natkrivena učionica i kao scena za koncerte, konferencije i sl.

Od popratnih sadržaja, predviđen je trg s botaničkim vrtom, atraktivan ugostiteljski sadržaj u zatvorenom i na otvorenom, izložbeno-galerijski prostor, vidikovac, šetnice, biciklističke i trim-staze. Tuneli će biti u funkciji informativno-edukacijskog centra, u čijem sastavu će se nalaziti  laboratorij i riznica te proizvodni sadržaji. Dolazak  do InsulARija, osim šetnjom ili biciklom predviđen je i raznim eko vozilima koji će preuzimati posjetitelje koje će autobusi iskrcavati na odabranim parkirnim mjestima unutar samog naselja Murter.

Procijenjena vrijednost projekta jest između 10 i 15 milijuna eura, a planira se realizirati uz pomoć EU fondova u fazama počevši od tzv. nulte faze kojom je planirano uređenje hortikulture te tematskih staza i vidikovaca.

 

Latinska riječ INSULARIUM u pomorstvu se odnosi na knjigu sa pomorskim kartama i opisima otoka. Murterski InsulARij će biti živa, interaktivna, poticajna i virtualna 4D+ „knjiga o otocima“. U užem smislu, u ovom projektu INSULARIUM je naziv veće kupole koja će moći primiti do 100 posjetitelja. Kupola će biti opremljena 7D foteljama i 8K projekcijskom opremom kojom će posjetiteljima biti omogućeno virtualno, tematsko putovanje kroz prostor i vrijeme povezano uz hrvatske ali i svjetske otoke. Kupola će biti i mjesto organizacije virtualnih 4D sastanaka, edukacijskih programa i konferencija.

Zašto centar za razvoj i prezentaciju otoka?

Na području općine Murter-Kornati na 80km2 smješteno je približno 160 otoka, otočića i hridi i to je čini najotočnijom općinom Mediterana. Na prostoru Općine tako se nalazi 10,5% otoka čitavog Jadrana (uključujući 120 otoka Venecijanske lagune i 130 otočića Lagune Grado), odnosno približno 13% ukupnog broja svih hrvatskih otoka. Od 160 otoka, otočića i hridi 89 ih se nalazi unutar Nacionalnog parka Kornati. Svi ovi otoci u većinskom su vlasništvu stanovnika općine Murter-Kornati. Nadalje, otok Murter se nalazi na spoju Šibensko-kninske i Zadarske županije koje zajedno broje oko 600 otoka, što čini približno polovicu ukupnog broja hrvatskih otoka. Otok Murter je povezan s kopnom mostom te se nalazi na sredini hrvatske obale. To čini Murter idealnom pozicijom za uspostavu centra za razvoj i prezentaciju otoka od lokalnog, regionalnog i nacionalnog značaja.

Usvojen UPU Raduč te izrađen idejni projekt

Na 28. sjednici Općinskog vijeća Općine Murter – Kornati, održanoj 16. studenog. 2020., donesena je odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Raduč i s tim povezane V. Izmjene i dopune Prostornog plana. Ovim odlukama utvrđeni su osnovni uvjeti korištenja i namjene društvene zone Raduč te granice obuhvata. Usvajanje UPU-a Raduč jest prekretnica za sve inicijative vezane uz valorizaciju vrha brda Raduč. To je bio preduvjet za izradu idejnog projekta kojeg je izradilo arhitektonski ured Održivo d.o.o. na čelu s arhitektom Hrvojem Botom. Općina Murter-Kornati podnijela je i Zahtjev za prijenos vlasništva državnih parcela na vrhu brda Raduč Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Novi europski Bauhaus u Hrvatskoj

U listopadu 2023. godine projektu INSULARIUM odobrena je tehnička pomoć za Novi europski Bauhaus u Hrvatskoj. Projekt INSULARIUM odabran je tako među 10 pilot projekata u Hrvatskoj kojima će neovisni stručnjaci pružati podršku za uvođenje i unaprjeđenje načela Novog europskog Bauhausa u Hrvatskoj. To će biti novi zamah u promociji projekta na razini RH i EU. Više o samoj inicijativi i podršci moguće je pročitati na slijedećem linku:

Službeno pokrenuta tehnička pomoć za Novi europski Bauhaus u Hrvatskoj

Idejni projekt
pdf | 60 MB
Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana