Općina Murter – Kornati





Početna  /  Aktualnosti  /  Općina Murter-Kornati uspješno privela kraju projekt „Žene pomažu za zajednicu Murter-Kornati

Općina Murter-Kornati uspješno privela kraju projekt „Žene pomažu za zajednicu Murter-Kornati

  31.05.2023

Općina Murter-Kornati uspješno privela kraju projekt „Žene pomažu za zajednicu Murter-Kornati

U značajnom koraku prema socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva, sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.16.0217) između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije te korisnika bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda – Općine Murter-Kornati.

Projektom pod nazivom „Žene pomažu za zajednicu Murter-Kornati“ uspješno je zaposleno 9 žena s minimalnom srednjom stručnom spremom koje su prethodno bile prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Uz ukupnu vrijednost projekta od 444.960,00 kuna, projekt je imao za cilj poboljšati kvalitetu života i smanjiti rizik od siromaštva za krajnje korisnike projekta, ukupno 54 osobe, uključujući starije i/ili nemoćne osobe. Općina Murter-Kornati preuzela je provedbu projekta, realizirajući ga u razdoblju od 8 mjeseci. Tijekom provedbe projekta uočena su znatna poboljšanja u socijalnoj uključenosti i kvaliteti života za 54 krajnja korisnika. Primarni cilj bio je poticanje uključivanja 9 žena u tržište rada, čime se rješava jedan od ključnih izazova s ​​kojima se suočava općina Murter-Kornati – visoka stopa nezaposlenosti žena. Projekt ne samo da je korisnicima omogućio primanje osnovnih mjesečnih potrepština za kućanstvo i osnovne higijenske potrepštine, već je pružio i ključnu podršku u nabavi lijekova, namirnica i pomoći u kućanstvu. Inicijativa se posebno pokazala učinkovitom u mjesecima izvan sezone, kada su mnogi pojedinci unutar ciljane skupine ostali bez odgovarajuće podrške. Konferencija otvaranja projekta održana je 31. ožujka 2023., obilježavajući početak ovog vrijednog projekta.

Završna konferencija održana je 10. svibnja 2023. i poslužila je kao platforma za prikaz postignuća i pozitivnih rezultata ostvarenih provedbom projekta. Ova suradnja između različitih državnih tijela i Općine Murter-Kornati utrla je put većoj socijalnoj uključenosti, poboljšanim životnim uvjetima i povećanim mogućnostima zapošljavanja žena u regiji.

Provedba ovog projekta svakako jest korak naprijed u rješavanju jedinstvenih izazova s ​​kojima se suočavaju marginalizirane skupine i pokazuje predanost poboljšanju sveukupne dobrobiti lokalnog stanovništva.

Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana