Općina Murter – Kornati
Početna  /  Projekti  /  AMPHORARIUM – Centar za razvoj vještina i kompetencija za područje agroturizma hrvatskih otoka

AMPHORARIUM – Centar za razvoj vještina i kompetencija za područje agroturizma hrvatskih otoka

AMPHORARIUM – Centar za razvoj vještina i kompetencija za područje agroturizma hrvatskih otoka
  Vrijednost projekta: 5.000.000,00€

Mukotrpne zavrzlame oko rješavanja imovinsko-pravnog pitanja novog dječjeg vrtića i jaslica u Murteru iznjedrile su neočekivanu i neplaniranu korist za Općinu Murter-Kornati – prijenos vlasništva državnog zemljišta pokraj novog dječjeg vrtića ispod kojeg se nalazi stara gusterna. Početkom 2018. Godine Općina Murter-Kornati je angažirala članove planinarskog kluba Sv. Mihovil iz Šibenika da izrade topografski snimak gusterne koji je pokazao da se radi o podzemnoj gusterni sa šest komora veličine ukupno 100 četvornih metara.

 

Načelnik Toni Turčinov i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević su se složili da bi taj atraktivan prostor zajedno za zemljištem na kojem nalazi trebalo iskoristiti za interpretaciju bogate podvodne arheološke baštine Općine Murter-Kornati. Kako je u to vrijeme Razvojna agencija ŠKŽ pripremala projekt povezan uz gastronomiju, pristupilo se stvaranju koncepta koji bi povezao arheologiju i gastronomiju. Tako je nastao koncept Amphorariuma (na hrv. Amforarija).

AMPHORARIUM na latinskom znači SADRŽANO U AMFORI

Sadržaji koji su se nekad transportirali u amforama bili su poljoprivredni proizvodi koji se proizvode i koriste i danas. Amfore su još od biblijskih vremena simbol čovjeka koji kao zemljana posuda noseći u sebi veliku vrijednost može biti upotrebljen za plemenite svrhe. U tom smislu Amforarij će biti i čuvar sadržaja koji obilježavaju stanovnike otoka, čuvar njihovog identiteta, vrijednosti i bogate baštine. 

U razvojnom smislu projektom Amforarij Općina Murter-Kornati zaokružuje i upotpunjuje priču Arheološkog parka Colentum ali i u komplementarnosti s drugim razvojnim općinskim projektima poput IsulARija pravi značajan iskorak prema održivom razvoju Općine ali i drugih hrvatskih otoka, a osobito razvoju održive poljoprivrede i posebnih oblika turizma vezanih uz poljoprivredna imanja kao što su agroturizam, obrazovni, arheološki, terapijski, poslovni, gurmanski, aktivni, pustolovni, ronilački, robinzonski, istraživački, ekološki, zdravstveni i dr.

Sukladno tome svrha Amforarija će biti pokretanje razvojnih pilot projekata, pružanje edukacija, osposobljavanje i  razvoj vještina otočnih OPG-ova za razvoj proizvoda i usluga prikladnih za distribuciju i konzumaciju  u regionalnim i lokalnim ugostiteljskim objektima te plasman na inozemna tržišta, stvaranje kratkih lanaca opskrbe između lokalnih OPG-ova, ribarskih obrta i ugostiteljskih i smještajnih objekata, obavljanje marketinških aktivnosti, brendiranje i distribucija proizvoda i usluga otočnih OPG-a, ribara i ugostiteljskih i smještajnih objekata, valorizacija i brendiranje gastronomije Murtera i Kornata, međusektorsko umrežavanje, valorizacija kornatskih maslinika i pašnjaka, upravljanje i daljnja valorizacija kulturne, povijesne i arheološke baštine Murtera i drugih hrvatskih otoka te pružanje atraktivnih posjetiteljskih sadržaja.

U arhitektonskom smislu  radi se o izgradnji i opremanju atraktivnog višenamjenskog kompeksa koji će se sastojati od uređene gusterne, prizemlja, kata i okoliša s trgom i rampom ispod koje će biti dućani u kojima će se prodavati brendirani hrvatski otočni proizvodi. 

Zrelost projekta

Arhitektonsku dokumentaciju koja uključuje glavni projekt i izvedbeni projekt s troškovnicima projektiralo je poduzeće Arx d.o.o. iz Šibenika na čelu s arhitektom Damirom Lasinovićem koji je projektirao primjerice trg i muzej drvene brodogradnje u Betini. 

Izvedbeni projekt unutarnjeg uređenja što uključuje stalni likovni postav te produkt dizajn opremanja projektiralo je poduzeće Invictus d.o.o na čelu s Jelenom Devčić koja je primjerice jedna od najzaslužnijih osoba za uređenje likovnog postava muzeja brodogradnje u Betini.

Studiju izvedivosti s CBA analizom izradilo je poduzeće Level Projekt d.o.o. iz Zagreba.

Projekt ima građevinsku dozvolu.

Očekuje se da će projekt generirati ukupno 9 radnih mjesta u Općini Murter-Kornati.

Ukupna vrijednost projekta koja uključuje građevinsko-obrtničke radove, uređenje i opremanje interijera i okoliša, uspostavu razvojnih programa jest približno 5 milijuna eura. Realizacija projekta planirana je uz pomoć EU fondova te državnog i općinskog proračuna.

Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana