Općina Murter – Kornati





Početna  /  Aktualnosti  /  Povratak u iščezli grad: Stoljetno obećanje murterske vremenske kapsule iz 2022. godine

Povratak u iščezli grad: Stoljetno obećanje murterske vremenske kapsule iz 2022. godine

  24.11.2023

Povratak u iščezli grad: Stoljetno obećanje murterske vremenske kapsule iz 2022. godine

U subotu, 25. studenoga, u 17.30 sati u Prezentacijskom centru u Betini, na Trgu na moru 1, održati će se promocija publikacije Povratak u Iščezli Grad.

Zapečaćena u svibnju 2023. i smještena ispod kamene ploče u blizini crkve Gospe od Gradine, na mjestu nekadašnje rimske luke Colentum, ova vremenska kapsula sentimentalna je riznica predmeta koji pokrivaju 24 teme što simboliziraju moguća 24 sata dana provedena na otoku. Kapsulu prati  opsežni vodič koji otkriva sve njene tajne. Priloženi predmeti ljudima 22. stoljeća predstavljaju otok Murter i našu eru, nudeći prozor u život, običaje i u poneku nadu.

Vodič kroz predmete vremenske kapsule će u subotu predstaviti  kulturni antropolog Jadran Kale, etnologinja Sandra Barešin, te autorice Sanja Mrša Vukman i Antonija Škugor. Događaj nije samo predstavljanje publikacije, već povod za proslavu stoljetnog projekta, svjedočanstvo našeg doba i poruka budućnosti. Događaj će uključivati domjenak na kojem će sudionici moći dati doprinos ovoj ostavštini upisivanjem svojih imena u tri primjerka vodiča. Potpisani primjerci  će se zapečatiti i čuvati u Muzeju betinske drvene brodogradnje, te će se ponovno otvoriti kada i vremenska kapsula, 2122. godine.

Nadalje, od ponedjeljka, 27. studenog, vodič će dva tjedna biti izložen u Muzeju, na adresi Vladimira Nazora 7, nudeći posjetiteljima  priliku da istraže koncept i duh vremenske kapsule. Upisivanjem imena na njegove stranice i posjetitelji izložbe mogu ostaviti svoj trag i postati dio stogodišnjeg putovanja.

Pozivamo vas da nam se pridružite 25. studenog, na slavlju baštine, inovacija i neraskidive veze između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ovim događajem počinje stoljetno odbrojavanje koje nas poziva da razmislimo o nasljeđu koje želimo ostaviti generacijama koje dolaze.

Copyright © 2024   •   Općina Murter – Kornati   •   Sva Prava Pridržana